Utrecht Bereikbaar: geslaagde samenwerking en doel bereikt

Eind 2013 stopt het programma Utrecht Bereikbaar. Dankzij dit initiatief van overheid en bedrijfsleven bleef Utrecht redelijk bereikbaar tijdens de vele wegwerkzaamheden tussen 2009 en 2013. Via een seminar op 13 juni werden werkgevers geïnformeerd over de ontwikkelingen. Daarnaast werd de blik op de toekomst gericht: hoe blijft Utrecht ook na 2013 bereikbaar?

2.300 auto’s uit de spits

Michaël Kortbeek, voorzitter van het Platform Utrecht Bereikbaar: “Utrecht Bereikbaar is een geslaagde samenwerking tussen wegbeheerders, OV-autoriteiten en bedrijfsleven. Door verschillende maatregelen te nemen en die gezamenlijk te financieren, werd het doel bereikt: dagelijks ruim 2.300 auto’s minder in de spits (-10%) en een aanzienlijke CO2 reductie”. Zo was er afstemming van de planning tussen de wegbeheerders en intensieve communicatie over de werkzaamheden richting weggebruikers. Met 120.000 bezoekers per jaar op www.utrechtbereikbaar.nl en 17.000 nieuwsbrief-abonnees werd duidelijk in een behoefte voorzien. Bovendien bood de Utrecht Bereikbaar Pas voor ruim 700 bedrijven en instellingen een goed alternatief voor de file. Jaarlijks maakten ongeveer 20.000 medewerkers gebruik van deze voordelige openbaar vervoerkaart.

VS_Mobile-Managers-130613-3035
VS_Mobile-Managers-130613-3080

Blik op de toekomst

Tijdens het seminar, op initiatief van VNO-NCW en de Kamer van Koophandel, werden de resultaten van Utrecht Bereikbaar gedeeld. Daarnaast keken de bedrijven vooral vooruit. Centraal stond de vraag: “hoe organiseert u het woon-werkverkeer met openbaar vervoer, zodat uw medewerkers optimaal reizen en u tegelijkertijd kosten en tijd bespaart?” Om de regio bereikbaar te houden, is het belangrijk openbaar vervoer te blijven stimuleren. Dat werd bevestigd door Rijkswaterstaat, die een overzicht gaf van de wegwerkzaamheden voor de komende jaren. Verder gaf Ronald Postma (Syndesmo) inzicht in de mogelijkheden van het openbaar vervoer, inclusief tips om kosten te besparen. Tenslotte lichtte de nieuwe vervoerder in de regio Utrecht (Qbuzz) kort de plannen toe en gaf aan dat de mogelijkheden voor een opvolger van de Utrecht Bereikbaar Pas worden onderzocht.

Meer informatie: http://www.utrechtbereikbaar.nl/seminar